Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Σύνολο Λυκείου: Νίκος Κυπουργός




Στο φετινό σύνολο θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τη μουσική του Νίκου Κυπουργού και ειδικότερα το δίσκο "Τα μυστικά του κήπου", 2001.

Το 2001 ο  συνθέτης Νίκος Κυπουργός θέλησε να συγκεντρώσει τραγούδια και μουσικές του που είχαν γραφτεί  την τελευταία δεκαετία για παιδικές θεατρικές παραστάσεις.  Αναζήτησε λοιπόν ερμηνευτές  να τραγουδήσουν και πάλι αυτά τα τραγούδια στο στούντιο, αναδημιουργώντας το κλίμα των παραστάσεων  αλλά και διεκδικώντας την αυτονομία  τους  έξω και πέρα από τις ιστορίες που τα είχαν γεννήσει.  Στην παρέα του συνδημιουργού της Λιλιπούπολης βρίσκονταν ήδη σημαντικοί στιχουργοί όπως οι: Μιχάλης Γκανάς, Σταμάτης Δαγλελένης, Αγαθή Δημητρούκα, Ξένια Καλογεροπούλου, Παρασκευάς Καρασούλος, Κώστας Καρτελιάς, Χάρης Και Πάνος Κατσιμίχας, Λένα Κιτσοπούλου, Νίκος Κυπουργός, Δημήτρης Μαυρίκιος, Θωμάς Μοσχόπουλος, Λίνα Νικολακοπούλου, Θανάσης Παπακωνσταντίνου. 
Όλοι οι τραγουδιστές ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό, δέχθηκαν να «παίξουν» και να αναζητήσουν τα μυστικά τοπία αυτών των τραγουδιών. Άλλωστε ένα επιπλέον μυστικό αυτών των τραγουδιών ήταν πως  ναι μεν απευθύνονταν σε παιδιά, αλλά σε παιδιά όλων των ηλικιών.  Έτσι οι πιο αγαπημένοι έλληνες ερμηνευτές,  έγιναν οι φωνές αυτών των γοητευτικών και παράξενων μυστικών τραγουδιών:   Χρόνης Αηδονίδης, Χάρις Αλεξίου, Νένα Βενετσάνου, Θανάσης Βέγγος, Δήμητρα Γαλάνη, Σαβίνα Γιαννάτου, Δώρος Δημοσθένους, Χρήστος Θηβαίος,  Αλκίνοος Ιωαννίδης,  Λιζέττα Καλημέρη, Μελίνα Κανά, Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Έλλη Πασπαλά, Διονύσης Σαββόπουλος, Μαρία Φαραντούρη, Άρης Χριστοφέλλης, Ψαραντώνης. (Στην επανέκδοση του δίσκου,προστέθηκεστην μεγάλη συντροφιά των τραγουδιστών και η Ελευθερία Αρβανιτάκη με ένα τραγούδι που «έλειπε» από την πρώτη έκδοση.)
[...]
Έτσι η επανέκδοση του Κήπου πραγματοποιείται τώρα, σε βιβλίο που περιέχει και το cd, μια έκδοση που με την επιμέλεια της  Ίριδας Κρητικού, κοσμείται από έργα με τις υπογραφές σημαντικών ζωγράφων όπως: Ηώ Αγγελή,  Δάφνη Αγγελίδου, Γιάννης Αδαμάκης, Στέλιος Αλεξάκης,  Αλέξης Βερούκας, Μαριλίτσα Βλαχάκη, Μάριος Βουτσινάς, Ανδρέας Γεωργιάδης, Σάββας Γεωργιάδης, Κωνσταντίνος Έσσλιν, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Αλεξάνδρα Ισακίδη,  Θεόφιλος Κατσιπάνος, Χρήστος Κεχαγιόγλου, Ανδρέας Κοντέλλης, Βασίλης Λιαούρης, Τάσος Μαντζαβίνος, Χαρίτων Μπεκιάρης, Κώστας Παππάς, Βασίλης Πέρρος, Στέλιος Πετρουλάκης, Γιώργος Ρόρρης, Βασίλης Σούλης, Δημήτρης Τριμίντζιος, Μαρία Φιλοπούλου, Γιώργος Χαδούλης, Γιώργος Χατζημιχάλης.

[...] εκεί που θέλω να σταθώ, είναι στο περιεχόμενο αυτών των δυο δίσκων που είναι η μουσική και οι στίχοι των τραγουδιών της ΅Λιλιπούπολης΅. Την μουσική την γράψανε τρείς νέοι συνθέτες-η Πλάτωνος, ο Μαραγκόπουλος κι ο Κυπουργός - προικισμένοι κι οι τρείς με αληθινό μουσικό ταλέντο, με καλλιέργεια κι ευφυία, που μαζί με την ευφάνταστη και τεχνικώτατη ενορχήστρωση που οι ίδιοι έκαναν στα τραγούδια τους σφραγίσανε μελωδικά την φημισμένη αυτή εκπομπή του Τρίτου, με τρόπο ανεξίτηλο. [...] συμβάλλω σ' ένα αποτέλεσμα πολύ υψηλού επιπέδου που δεν στοχεύει μόνο στα παιδιά, αλλά σ΄ολόκληρη την σύγχρονη νεανική ευαισθησία του τόπου μας. Μάνος Χατζιδάκις, 1980

Στίχοι
Μουσική

Στην προσπάθειά μας θα συμβάλει το Μουσικό Σχολείο Βέροιας με τη βοήθεια του πολύ καλού φίλου και συμφοιτητή Γιάννη Μπαλιάκα. Η παρουσίαση της δουλειάς μας θα γίνει στην Κατερίνη και τη Βέροια ενώ θα προσπαθήσουμε, μετά τις συναυλίες, να ηχογραφήσουμε ό,τι επιλέξουμε (ή/και ό,τι προλάβουμε!).

Επίσης, στόχος είναι να εμπλακούν και άλλοι συνάδελφοι.
Δημήτρης Τασούδης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου